Vágáshuta

 

[Vagashuta_20230705.jpg]

 

A festői szépségű Kovácsvágási-völgy végében, a zempléni hegyek által övezve fekszik a vadregényes - alig 70 lelket számláló - Vágáshuta. A XVII. század végén Árva vármegyéből áttelepült üvegfúvó és –olvasztó szlovák /tót iparosok alapították. Később a férfiak házaló ablakosként vagy vándorló drótostótként keresték kenyerüket. Mészkő bányászattal és fafaragással is foglalkoztak. Az asszonyok és gyermekek az állattartás mellett a környező tölgyesekben gombát, kökényt, somot, áfonyát és szedret gyűjtöttek. A környék ma is pazar gombászó hely.

Ma legfőbb nevezetessége a hegyvidéken egyedülálló módon kialakult tanyabokor jellegű településszerkezete. Központi része a Dolina (völgy), amelyet a meredek domboldalakra és dombtetőkre épült Kispart és Nagypart fog közre.

 

- Dolina: ez a falu központi része. Itt találhatók a középületek, a polgármesteri hivatal, a művelődési ház, a Tájház és a Hosszú-patak mentén fekvő Két Bagoly Vendégház valamint a Huta Patak Vendégház.

 

- Kispart: Itt a Hármashegy alatt települt a falu egy része, itt található a katolikus templom, fentebb sétálva pedig csodaszép kilátás nyílik a Hársbércről.

 

- Nagypart: A falu legmagasabb, gyakorlatilag egy hegygerincen fekvő lakott része. A gyönyörű kilátás miatt érdemes oda is ellátogatni. Gyalogosan a buszfordulótól induló erdei úton ajánlatos felsétálni, autóval pedig az erdő között húzódó kb.2 km hosszan kanyargós úton lehet megközelíteni.

 

Vágáshutát friss levegője, csodálatos zempléni erdők közötti fekvése és természeti csodái teszik különlegessé. A kristálytiszta levegő, a csodálatos panoráma, a vadregényes táj és a könnyen járható turistaösvények főleg az ökoturizmus szerelmeseit csalogatja ide.

 

Fedezze fel Vágáshuta nevezetességeit, természeti, és kulturális látnivalóit! Barangoljon, túrázzon a varázslatos kis falu környékén, látogassa meg a Tájházat, az Üveghutát, az Állatsimogatót! Gyönyörködjön a kilátásban a Hársbércről vagy a Nagypartról, sétáljon el a Fekete-hegyi Kilátóhoz!

 

 

 

Túrázzon a Kéken!

 

Hazánk leghíresebb túraútvonalai páratlan lehetőségeket tartogatnak a felfedező kedvű vándoroknak, a kiránduló családoknak és bárkinek, aki szereti a természetet és a túrázást. Hogy kinek és miről szól a kéktúrázás, azt mindenki maga dönti el, de vitathatatlan, hogy a megtett kilométerek közben olyan élményekre tehetünk szert, amelyek átformálnak bennünket, nyitottabbá tesznek a természetre, gazdagítják látásmódunkat. 

A Zemplén varázsáért a hűs, csapadékos klíma, a hatalmas erdőtakaró, a zárt és tagolt, sziklaformációkban gazdag hegyvidéki terep mellett az elhagyatottság felelős. Összességében nincs az országban még egy hegység, ahol ennyire érezhető lenne a Kárpátok magasabb vonulatainak közelsége, rokonsága.

A Kéktúra utolsó, 27. szakasza ezen a hegyvidéken, Nagy-nyugodótól indul, majd a jellegzetes völgyi falvakból az ország egyik legszebb várának felkeresésével kapaszkodik föl a Milic-csoport felvidéki hangulatú csúcsaira, hogy aztán a határról visszakanyarodva Hollóházán érjen véget. Vágáshuta Fő utcáján is keresztül megy a Kéktúra útvonala, és itt található az egyik pecsételési pont (OKTPH_144): a Két Bagoly Vendégház mellett, a telefonfülkénél.

 

"A Tokaji-hegység keleti és északi részén járunk a Kéktúra 27. szakaszán. A Sátoros-hegyek geológiai jelenségekben gazdag vidékéről indulva átvágunk a hegységrész keleti, alacsonyabb hegyei közt, és felkeressük a völgyekben ülő, nagyrészt egyutcás falvakat. A Nagy-Milic felé tartva a magaslatok közé ékelődő Hegyköz tágas medencéjének hangulatát a füzéri vár hófehér falainak látványa határozza meg. A vad sziklaszirten ülő várrom és a hátterében emelkedő erdős hegyoldal festői tájképéhez foghatót nem találunk máshol az országban.
A füzéri vár alatt elkanyarodó Kéktúra végül a Kis-Milic kilátójához kapaszkodik, ahonnan a hatalmas, kiterjedt tömegként hullámzó Tokaji-hegység panorámája koronázza utunkat. A Nagy-Milicen átbukva meseszép szálbükkösben ereszkedünk a felvidéki kilátást nyújtó Bodó-réten át Hollóházára, ahol az Országos Kéktúra emlékműve jelzi a hosszú vándorlás szimbolikus kezdő- vagy végpontját."
(Dömsödi Áron túraleírása - www.termeszetjaro.hu)

 

[13-zemplen.png][kekkor_1.jpg]