Természeti látnivalók és feltöltődési lehetőségek

Pálháza kisvasút

Tavasztól őszig közlekedik erdei kisvonat Pálházától Rostallóig. Különlegessége az egyre beszűkölő völgyben vezető vonala, melynek Kőkapu megállóhelyénél a kő kapu sziklájába vájt alagúton halad át, egy nagyszerű fekvésű vadászkastély alatt.

 

10 perc

Bővebben

Kőkapu

Kőkapu vonzereje a festői szépségű tóban, és annak partján magasodó Vadászkastélyban rejlik. Csónakázási és csendes, korareggeli horgászatra is van lehetőség. A kirándulás szerelmeseinek remek kiindulópont Kőkapu, hiszen különböző hosszúságú és nehézségű gyalogtúrák közül lehet választani. Gyermekes családoknak érdemes a Páfrány-tanösvényen elindulni, mely kb. 2 km-es túra és szöveges táblákkal mutatja be a hely állat- és növényvilágát. A hosszabb túrát kedvelők inkább a gyönyörű kilátóhelyhez vezető túraútvonalakat járják, például az 564 m magas Sólyom- bérc és a Kerek – kő kilátóhelyeket.

 

20 perc

Bővebben

Kovácsvágás kilátó

A Kovácsvágás fölé magasodó Jánosvára hegyre épült kilátóhoz egy 1 050 db-ból álló lépcsősor vezet fel, ahonnan csodás kilátás nyílik a Zempléni hegyekre.

 

6 perc

Bővebben

Mikóháza

Vágáshutáról könnyen megközelíthető a Fekete-hegy, amelynek a tengerszint felett 581 méter magasan lévő csúcsán az államalapítás millenniumának évében avatták fel a rendkívüli körpanorámát nyújtó kilátótornyát. A Nagypartról, a játszótértől indul túraútvonal, mely kisgyerekekkel is könnyen teljesíthető. (5,6km)

 

Gyalog 1 óra 16 perc

Bővebben

Telkibánya

Telkibánya is megannyi látnivaló tartogat, az "Aranyásók útja" földtani és bányászattörténeti tanösvény remek program kisgyerekekkel is. Közvetlen közelében található még a Mátyás király kútja forrás, Szép Ilonka sírja, valamint a Jégbarlang is. A legenda szerint itt találkozott Mátyás Szép Ilonkával, ennek emlékét őrzi a jelképes sírbolt. A túra hossza: 8 km, ideje: kb. 2,5 óra.

 

19 perc

Bővebben

Sárospatak - Megyer-hegyi Tengerszem

A Sárospataktól északra fekvő Megyer-hegyi Tengerszem egy igazi gyöngyszem a Zemplénben! Az egykori malomkőbánya helyén kialakult magas bányafalakkal körülvett, kedvelt turista látványosság egész évben fantasztikus látványt nyújt. Az egykori bányaudvart a csapadék feltöltötte, így állandó vizű tó keletkezett a helyén, ezt a tavat nevezik Tengerszemnek.

 

40 perc

Bővebben